Leren schaken

Wanneer je gaat leren schaken, dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Zoals je wellicht op deze website al hebt gezien, zijn er veel schaakboeken te koop die stuk voor stuk een goede en duidelijke uitleg geven over hoe je dit spelletje kunt spelen. Het voordeel van leren schaken door boeken is dat je zeer uitgebreide uitleg krijgt, veel uitgebreider dan bij elke andere vorm van leren schaken. Je krijgt heel veel informatie en gaat zeer diep op de onderwerpen en strategieën in. Dat is alleen maar goed voor het spel, want je wordt echt een stuk beter in schaken wanneer je het spelletje volledig doorhebt. Ook populair is het volgen van een cursus schaken via een thuiscursus van aanbieders als NTI, NHA en LOI. Met name de cursus van NTI is erg sterk en populair. Deze thuiscursussen werken via een combinatie van boeken en film materiaal waardoor deze vaak net iets gemakkelijker te volgen zijn dan boeken alleen.

Youtube filmpjes

We kunnen het ons voorstellen dat je niet meteen een aantal boeken over het onderwerp schaken wilt gaan lezen. Daar gaat natuurlijk wel wat tijd in zitten. Daarom is het ook mogelijk om te leren schaken met youtube filmpjes. Deze filmpjes leggen je de basis uit en daarmee kun je goed aan de slag. Je kunt het schaakbord erbij pakken en meedoen, zodat je nóg beter doorkrijgt hoe het spelletje in zijn werk gaat. Het voordeel van Youtube filmpjes is dat je eenvoudig kunt doseren. Heb je genoeg gezien, dan kun je gewoon offline gaan en daadwerkelijk gaan schaken. Wil je juist wat meer tips over strategieën of wil je een partij schaken kijken? Je gaat weer online en kijkt verder.

Leren door te doen!

Uiteindelijk is het vooral van belang dat je regelmatig het schaakbord opzet en een partijtje speelt. Je leert namelijk het beste door te doen. Natuurlijk zul je in het begin fouten maken, maar hier leer je alleen maar van. Probeer een (online) schaakpartner te vinden waarmee je regelmatig een partijtje kunt schaken. Maar wissel ook regelmatig van partner om jezelf te verbeteren. Mensen blijven namelijk vaak hangen in een bepaalde strategie, dus dan is het goed om met meerdere mensen en strategieën kennis te maken.

Bekijk de youtube filmpjes over schaken in de blog hiernaast, of bekijk de top 6 boeken hier.