Geschiedenis van schaken

Schaken is een sport waarvan de oorsprong niet helemaal bekend is. Hoewel veel spelletjes vanuit de Griekse cultuur komen, is dat bij schaken niet het geval. Men denk dat het spelletje oorspronkelijk uit China komt, maar over het algemeen wordt aangenomen dat in de 6de eeuw na Chr. een spelletje werd gespeeld in India dat ontzettend veel lijkt op het huidige schaakspel. Dit spelletje heette toentertijd Chaturanga. Letterlijk betekent dit “vier legerafdelingen”.

Schaken uit India

In India had men vroeger namelijk vier verschillende legerafdelingen. De soldaten te olifant, soldaten te paard, soldaten te voet en de soldaten in strijdwagens. De koning was natuurlijk de baas en hij had een raadsheer die hij inschakelde voor strategisch advies. Dit komt dus erg overeen met het huidige schaakspel, want beiden hebben zes verschillende schaakstukken met allen een eigen manier van bewegen over het bord met 64 vakjes. Deze Indiase vorm van schaken is vervolgens over de wereld gaan reizen en is rond het jaar 1300 in Europa terecht gekomen. De regels zijn door de jaren heen ook geëvolueerd tot wat ze nu zijn.

Wat vind je op cowderoy?

Cowderoy is al een aantal jaren actief als online schaakportaal. Recentelijk is het hele portaal vernieuwd en hebben we een betere structuur aangebracht. Je kunt nu eenvoudig zoeken naar de beste schaakboeken, leuke online spelletjes die je kunt spelen om te oefenen en daarnaast voorzien we je van verschillende regels en varianten van schaken. Kortom: alles over schaken vind je online op Cowderoy.